Työhyvinvointi – energiakakku


Luin taannoin erään blogikirjoituksen ja tästä loistavasta tekstistä sain oivalluksen, jonka nimeän tässä ja nyt päivän energiakakuksi.

Oletetaan, että meillä jokaisella on energiakakusta 100% annettavaa viikon jokaisena päivänä. Tästä potista jaetaan osa työhön, perheelle, liikuntaan ja kaikkeen päivän aikana tapahtuvaan toimintaan.

Jokainen meistä priorisoi asiat eri tavalla ja siksi tämä prosenttimäärä myös jakautuu eri henkilöillä hieman eri tavalla. Joillekin meistä liikunta on se ehdoton juttu päivässä ja siksi sille uhraa 20% kun taas toinen käyttää sen ajan perheen yhteiseen aikaan, television katseluun tai vaikka kodin siivoamiseen. Sitten taas on se uraorientoitunut henkilö, joka viikossa viitenä tai kuutena päivänä antaa työlle, sanotaan 80% ja kaikki muu elämässä jää hieman vähemmälle. Tämäkin on ihan ok, mikäli henkilö itse haluaa ja jaksaa näin tehdä! Hän kokee tekevänsä sellaisia asioita, jotka saavat hänet voimaan hyvin. Tästä pääsemme siihen, että ei oikeastaan ole merkitystä miten tämä energiakakku jakautuu, kunhan ihminen kokee olevansa terve ja voivansa hyvin.

Tänä päivänä valitettavan usein niin ei kuitenkaan ole. Vihollinen numero yksi, eli stressi, vaanii jokaisen kulman takana. On kiire, paljon töitä, lapsilla harrastuksia, itsekin pitäisi liikkua ja muka vielä syödä terveellisesti. Nukutaan huonosti ja tietysti myös liian vähän. Suurin osa meistä kuitenkin kestää stressiä ja kiirettä melko pitkään, mutta jos oravanpyörä jatkaa kulkuaan loputtomiin, jossakin vaiheessa kroppa sanoo sopimuksensa irti. Työn kannalta se tarkoittaa sitä, että sinä et pysty antamaan itsestäsi siihen sitä, mitä se tarvitsisi, jotta työ tulisi tehtyä tehokkaasti ja tuottavasti. Perheen kannalta se taas tarkoittaa sitä, että et jaksa ehkä antaa itsestäsi enää kotona lapsille, puolisolle tai alati kasvavalle pyykkivuorelle sitä, mitä ne vaatisivat. Mikä on siis hyvinvoinnin kannalta meidän oma vastuu ja työnantajan vastuu?

Aloitan työnantajasta. Yksi merkittävin tekijä työhyvinvoinnissa on työnantajan vastuu antaa sinulle selkeät tavoitteet ja riittävät ohjeet, jotta pystyt tekemään työsi mahdollisimman hyvin. Jos teet yhtäaikaisesti kolmen ihmisen töitä, koska Pirjo on kipeänä, Pekka lomalla ja tuuraajaa ei esim. säästösyistä hankita, ei mikään niistä tule tehtyä kunnolla. Ja taas korostan, että kyllä, tämäkin tilanne menee muutaman päivän tai viikon ajan, koska joustoa työelämässä tarvitaan puolin ja toisin. Jos tilanne on kuitenkin se, että työ on jatkuvaa sinnittelyä sen liiallisen määrän kanssa ja suurin osa energiakakusta menee joka päivä pelkästään työntekoon tai siitä stressaamiseen, ollaan tilanteessa, jossa sekä yritys, että työntekijä kärsivät. Se, että jokainen meistä tietää oman tonttinsa työpaikalla ja saa sen hoitamiseen selkeät ohjeet, vaatii mielestäni yritykseltä ennenkaikkea hyvää johtamista. On siis työnantajan vastuu huolehtia siitä, että energiakakussasi on vielä työpäivän jälkeen palasia jäljellä elämän muihinkin osa-alueisiin. Myös motivointi, palautteen antaminen ja kiitoksen saaminen ovat pieniä, mutta tutkitusti tehokkaita tapoja saada työntekijän tehoa parannettua ja näin ollen sillä on suora vaikutus myös yrityksen tuottavuuteen.


TFW Turku -Työhyvinvointiseminaari Silja Line

Seuraavaksi työntekijän vastuu, joka on ihan yhtä tärkeä, kuin työnantajankin. Lyhyesti ja ytimekkäästi; jos sinä et itse pidä itsestäsi huolta, kukaan muukaan ei tee sitä puolestasi. Olen itse yrittäjäperheestä ja valitettavasti nähnyt myös sen nurjat puolet. Siksi on tärkeää, että jokainen meistä menee töihin tekemään töitä, eikä sillä periaatteella, että ”saan palkan joka tapauksessa.” Kun työnantaja ja työntekijä kohtaavat toisensa, vuorovaikutus toimii ja molemmat antavat sen, mitä onnistunut työsuhde vaatii, olen aivan varma, että työn tehokkuus, mielekkyys, työntekijöiden vaihtuvuus ja sairaslomat ym. vähenevät.

Ennaltaehkäisy on tämän blogitekstin tärkein sana. Tutkitusti liikunta, laadukas ruoka ja yöunet ovat avaintekijöitä meidän jokaisen elämässä. Tuki- ja liikuntaelinsairauksien ja myös stressitilojen tai eri asteisten masennusten hoitoon käytettävät miljoonat kertokoon myös omaa kieltään. Työntekijän motivointi ja kannustaminen tarjoamalla esim. liikuntapalveluita, ovat osoittautuneet keinoksi, joka maksaa itsensä pitkässä juoksussa takaisin. Jotta työntekijä saa jaettua päivittäisen energiakakkunsa oikeankokoisiin paloihin, me astumme mukaan kuvaan.

Työhyvinvointipäivä TYKS T-Sairaala keuhkosyöpä osaston työntekijöille.


Meiltä saatte työkalut ja avaimet työntekijän sekä yrittäjän itsensä motivointiin liikunnan, ravinnon ja stressinhallinnan parissa. Ota yhteyttä janina.palmroos@tfwturku.fi ja räätälöimme juuri teidän tarpeisiinne sopivan työhyvinvointipaketin.